Пловдив отбеляза Международния ден на майчиния език

plovdiv

Международният ден на майчиния език на ЮНЕСКО, който от 2000 г. се чества на 21-и февруари,  за първи път се отбеляза и в гр. Пловдив.  Празникът беше представен пред огромна публика с уникална многоезична културно-музикална програма. Домакин на събитието беше великолепната зала “Съединение” в Историческия музей. Организатори на събитието бяха  Социалната дирекция на община Пловдив начело със заместник-кмета Красимир Ангелов и от друга страна представители на различните етноси.
В своето приветствено слово към присъстващите Красимир Ангелов заяви: “През своята над 8000-годишна история, като населено място Пловдив е видял множество народи, етноси и малцинствени групи, като до ден днешен приютява българи, арменци, турци, евреи, цигани – все български и европейски граждани, както е и един от центровете на руската и гръцката диаспора в нашата страна.”
Празничната програма започна със стихотворението на Иван Вазов „Българският език” в изпълнение на инж. Саркиз Гарабедян. След което залата беше озарена от прекрасните изпълнители от Девическа хорова формация „Евмолпея” при община Пловдив. Групата се води с диригент Рада Славинска, хормайстор и пианист Милена Полонова и артмениджър Ганка Янкова. На този светъл и празничен ден хорова формация „Евмолпея” се  включи в програмата със следните творби: „ Хубава си татковино”, „Очи черное” цигански романс на руски, „Перот камишот асар” от Наоми Шемер на иврит, „ Под московние вечера” на руски и „Химн на Европа” на немски език.
Учениците А. Карагьозова и А. Иванов рецитираха стихотворения на ромски език.
Поетесата Хюршан Еминова изпълни две стихотворения. Първото беше представено на майчиния турски език, а второто на родния и български език. Роза Бехар също изпълни стихотворения на иврит и испански езици, които беше посветила на Испания.
С песента на турски език -”Лейлим Лей” певецът Сунай Чалъков успя да повдигне духа и атмосферата в залата. След което изпълни песента на прочутия певец Махсун Кърмъзъгюл „За братството”, а за кулминация беше изпълнена песента на Емил Димитров „Моя Страна, Моя България”.  Цялата зала, просълзена, изпълни песента в която се включи и хор „Евмолпея”.
Представителите на арменската общност се включиха с изпълнение на арменски песни изпълнени  от Диана Манукян и Такухи Мелконян, както  и творби, изпълнени на пиано от Татеос Санджакян.
Красимир Асенов, началник отдел „Демографски, религиозни и етнически въпроси” прочете заключително есе „Пловдив” с което ни припомни за прекрасния град, който приютява различните етнически групи живеещи в разбирателство и дух на толерантност.

Танер Мехмет, Пловдив